La 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 si mineriada din iunie 1990, politicienii inca folosesc cele doua tragedii in scopuri electorale, in timp ce magistratii nu isi asuma nici macar esecul faptului ca nimeni n-a fost condamnat in cele doua dosare.
Situatia dosarelor Revolutiei a revenit in atentia publica in aceasta saptamana, cand, intr-o "sesiune" de mediere prelungita cu mai mult de o ora - in lumina reflectoarelor - intre "Asociatia 21 Decembrie" si procurorul general al tarii, presedintele Basescu a apostrofat-o pe Laura Codruta Kovesi pentru nesolutionarea cazurilor.
Cand Kovesi l-a intrerupt pe Basescu spunand ca nu poate promite o solutie, seful statului a repezit-o iritat: "Nu ma confundati cu un ziarist caruia ii faceti o declaratie. Vorbiti cu seful statului, care va spune asa: au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Aveti solutie sau nu? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri sau oamenii au fost impuscati de cineva".
Medierea de la Cotroceni vine in urma cererii Asociatiei 21 decembrie ca dosarul Revolutiei sa fie transmis integral la CEDO, dupa ce plangerea revolutionarilor care nu si-au gasit dreptatea in Romania a fost admisa la Strasbourg.
Revenind la declaratia presedintelui Basescu din acea seara, am putea vorbi de un gest salutar, de o atitudine justificata. Poate, dar numai daca n-ar fi venit atat de tarziu si atat de in lumina reflectoarelor. Cum sa-l laudam pe presedinte in conditiile in care a avut cate minute in mandat tot atatea ocazii sa ia atitudine in legatura cu problemele legate de Dosarul Revolutiei.
De ce nu a luat Basescu atitudine acum cateva luni, in conditiile in care Dosarele Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si ale Revolutiei din 1989 au primit neinceperi de urmarire penala? Sau in octombrie anul trecut, cand Ion Ili