Craiovenii, proprietari de apartamente, ca, de altfel, locatarii din întreaga ţară trebuie să-şi monteze repartitoare de costuri. 30 septembrie este data-limită prevăzută în HG nr. 609/2007.
Guvernul a adoptat, în 2004, o hotărâre prin care toţi proprietarii apartamentelor conectate la sistemul centralizat de încălzire ar fi trebuit să monteze contoare de energie termică sau repartitoare de costuri. Termenul- limită era 31 iulie 2007. Numai că „afacerea“ nu a avut succes, iar în 2007, la nivelul întregii ţări, doar în 25% din totalul apartamentelor existau echipamente de măsurare şi individualizare a costurilor. În aceste condiţii, guvernanţii s-au văzut nevoiţi să prelungească termenul până pe 30 septembrie 2009. Decizia executivului precizează că montarea contoarelor de energie termică la nivel de apartament în cazul distribuţiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri în cazul distribuţiei verticale, cade în sarcina fiecărui proprietar.
Craiovenii care au crezut că vor scăpa de plata la pauşal şi vor deconta Termoficării numai ce consumă s-au grăbit să încheie contracte cu diverse firme în domeniu şi au montat repartitoare în apartamente. Numai că numărul celor care au ales această metodă de măsurare a energiei termice consumate nu este prea mare. „Proprietarii nu sunt adepţii instalării noilor aparate. Oamenii s-au trezit cu facturi încărcate şi mulţi dintre cei care îşi montaseră un repartitor au reziliat ulterior contractul. Iar numărul celor interesaţi de aceste aparate de măsurat este în scădere“, a declarat preşedintele UJAPL Dolj, Dan Remus. Potrivit reprezentanţilor Regiei de Termoficare Craiova, din cele 87.000 de apartamente, câte sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului, aproximativ 25.000 au repartitoare.
Cu toate acestea, mai sunt proprietari interesaţi să-şi instaleze, pe ultima sută de metri, u