Valoarea pietei de ciment a scazut in primul semestru cu circa 43%, pana la circa 375 mil. euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand consumul se ridica la circa 660 mil. euro, potrivit calculelor ZF pe baza datelor furnizate de industria cimentului.
Scaderea a fost cauzata de o reducere cu 28,8% a productiei locale vandute, dar si de diminuarea preturilor cu circa 15% in euro. Daca anul trecut tona de ciment la sac ajungea in medie la 500 de lei inclusiv TVA (135 de euro) la pret de producator, anul acesta pretul a scazut la 450 de lei inclusiv TVA (107 euro).
Productia locala de ciment a scazut in primul semestru din acest an cu 28,8%, de la 4,9 mil. tone in perioada similara din 2008 la 3,5 mil. tone, cantitate livrata exclusiv pe piata interna, potrivit datelor furnizate de Patronatul din Industria Cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM).
"Piata cimentului este direct legata de piata imobiliarelor si a investitiilor in infrastructura. Cum aceste investitii au fost afectate puternic de criza, nici piata cimentului nu a fost imuna. In prima jumatate a anului consumul total de ciment a scazut cu aproximativ 30%, dar cu variatii foarte mari de la o zona la alta", a declarat Mihai Rohan, presedintele CIROM si directorul general al Carpatcement Holding, subsidiara locala a grupului german HeidelbergCement.
Din datele prezentate de CIROM rezulta ca Romania nu a exportat ciment sau clincher (semifabricat din care se obtine cimentul) in primele sase luni, dupa ce, in acelasi interval din 2008, vanzarile externe au totalizat 109.372 de tone, in timp ce importurile au fost nesemnificative. Lafarge Ciment, subsidiara locala a grupului francez Lafarge, este singurul producator local care deruleaza si activitati de export, insa in ultimii ani a reorientat catre piata romaneasca livrarile pe care le facea in