Noul Cod al Educaţiei aduce schimbări majore în învăţământul românesc, iar mare parte din ele se aplică începând chiar de astăzi. Învăţământul obligatoriu va fi de 11 clase, iar evaluarea elevilor se va face din doi în doi ani: în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a. Libertatea vă prezintă în ce vor consta cele mai importante examene: cel de admitere la liceu şi bacalaureatul.
Elevii care dau admiterea scapă de geografie şi de istorie
Începând cu acest an, elevii de clasa a VIII-a vor intra la liceu în urma unei repartizări computerizate, la fel ca şi până acum, însă testările pe baza cărora se stabileşte nota de admitere se modifică! Iată cum se va calcula media: 50% - media claselor V-VIII, 25% - teza cu subiect unic din clasa a VII-a, susţinută anul trecut, şi 25% - evaluarea de tip internaţional pe care elevii o vor da la clasă.
La această testare din urmă se va ţine cont de toate cunoştinţele dobândite de elev pe parcursul gimnaziului. Testul va conţine întrebări de limba română, de limba maternă şi probleme de matematică. Sunt eliminate astfel testările la geografie sau la istorie.
Probe eliminatorii înainte de Bac
Noul tip de bacalaureat, care va fi “testat” pe elevii ce termină anul acesta, liceul va avea două etape.
• Pe parcursul clasei a XII-a, vor fi evaluate, prin verificări orale, competenţele de comunicare în limba română şi, după caz, în limba maternă. Tot în timpul ultimului an de liceu vor fi susţinute două examene de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne. Aceste evaluări sunt eliminatorii.
• La sfârşitul clasei a XII-a se vor susţine trei, respectiv patru probe, în cazul celor care au studiat în limba maternă. Disciplinele de examen vor fi limba română, o probă obligatorie corespunzătoare profilului – matematică sau istorie, şi una la alegere. La a