Medicamentele şi psihoterapia sunt soluţiile care dau cu adevărat rezultate în vindecarea de această boală. Sursa: Reuters
Alcoolismul este o boală care se tratează la psihiatru. Dintre „cheflii”, unii ajung dependenţi, cu tulburări de comportament. Medici spun că persoanele care refuză să-şi recunoască problemele cu alcoolul nu fac decât să-şi întârzie recuperarea.
„Nu există un tratament care să-i scape de alcoolism, dacă nu conştientizează că au nevoie de ajutor”, spune psihiatrul Eugen Hriscu, de la Clinica Psy- Motion din Bucureşti. Situaţia devine complicată când apar halucinaţii, stări de inconştienţă sau violenţe.
„Ne era frică de el”
I.T. (28 de ani) povesteşte cum au început problemele cu alcoolul ale tatălui ei. „L-a stricat anturajul. Spunea că bea ca să se relaxeze. Cu timpul, problema s-a agravat. Şi-a pierdut serviciul, mama a divorţat de el. Avea halucinaţii, vedea scene violente, ne era frică de el. N-a reuşit să învingă boala nici după mai multe tratamente”, povesteşte ea.
Alcoolismul poate fi însă învins dacă pacienţii ajung la medic când boala nu este prea avansată.
Unii alcoolici primesc un imbold să se lase de băut atunci când conştientizează că le fac rău celor dragi. Dacă însă au devenit dependenţi de alcool, voinţa lor de a se lăsa nu mai este suficientă. „Dependenţa de alcool nu poate fi tratată doar cu o voinţă de fier, deoarece băuturile afectează controlul dorinţei de a le consuma”, explică psihiatrul Eugen Hriscu.
Medicamente care scad pofta
Rudele sau prietenii încercă de multe ori să-i ajute pe bolnavi, fără ştirea lor, punându-le medicamente antialcool în mâncare sau băutură. Se dovedesc ineficiente pe termen lung, dar şi foarte periculoase, putând cauza chiar moartea. Eliberate pe reţetă, pot avea efecte benefice asupra pacientul