Chiar dacă slujbele de la biserică se ţin în limba rusă, doar 40% din etnici mai ştiu limba. Copiii pot învăţa rusa în cadrul comunităţii.
Una dintre cele mai mari comunităţi din Botoşani o reprezintă ruşii lipoveni. Consideraţi agricultori pricepuţi, au reuşit să-şi menţină unitatea şi tradiţiile în ciuda trecerii timpului.
„Comunitatea a fost şi este în creştere mereu. Ruşii au mentalitatea asta: familia este pe primul loc. De unde şi această grijă“, explică Andrei Paramanov, liderul comunităţii din Botoşani.
Calea exilului
Credinţa în Dumnezeu a fost cea care i-a adus pe aceste meleaguri. Prigoniţi din Rusia pentru că nu credeau în modernizarea religiei, şi-au început o nouă viaţă, păstrându-şi tradiţiile în care au fost crescuţi vreme de atâtea secole.
De altfel, aceleaşi se găsesc şi acum. Încă merg pe calendarul vechi sau Iulian, cum i se spune. Slujbele de la biserică se ţin în continuare în limba rusă, iar spiritul slavon se simte de îndată ce intri în lăcaşul de cult.
Cu ocazia Crăciunului, ei nu au decât un singur colind pe care-l cântă în faţa icoanelor. Tot referitor la tradiţii, la înormântări se oferă în primul rând câte o pâine celui care vine la praznic. În plus, ruşii lipoveni nu au voie să se însoare cu evrei sau cu musulmani. Faţă de alte culte, aici preotul este ales de oameni. „La noi se alege unul din cadrul mirenilor, dar trebuie să fie cel mai merituos. Se fac atunci trei propuneri şi oamenii îl aleg pe cel mai bun“, explică Andrei Paramanov.
Amintirea Rusiei
Drintre cei care mai vorbesc limba rusă, cei mai mulţi sunt bătrâni. Acum, pe majoritatea îi găseşti în zona străzilor Popa Şapcă, Tudor Vladimirescu sau Crinilor, iar adesea, prin curţile oamenilor, auzi graiul lor. „Cred că sub jumătate din numărul lipovenilor mai ştiu limba. De asta încercăm prin cursurile de li