La multi ani dupa ce am iesit de pe bancile scolii, ne aducem aminte doar cunostinte istorice de baza, date marcante, evenimente de rascruce sau personalitati.
Listverse ne propune sa ne aducem aminte cateva picanterii istorice, ingropate undeva adanc in memorie, evenimente care nu ne pot face decat sa zambim.
De exemplu, in 1752 erau doar 354 de zile in calendarul Marii Britaniei si al coloniilor sale, odata cu schimbarea calenadrului Iulian cu cel Gregorian. Zilele "pierdute" sunt 3 septembrie si 13 septembrie.
Razboiul de 100 de ani
Razboiul de 100 de ani (dus pentru ca stabili Regele de drept al Frantei) a durat de fapt 116 ani. In timpul acestui razboi Ioana D'Arc primeste o armata de la Carol al VII-lea, cu care ii invinge pe englezi. Ea va fi totusi arsa pe rug pentru erezie si vrajitorie. La 25 de ani dupa proces este gasita nevinovata, iar in 1920 proclamata sfanta.
Intre 1309 si 1377, Papalitatea romano-catolica nu a avut sediul la Roma, ci la Avignon, France. In 1378, Papa Grigore al XI-lea a readus Scaunul Papal la Roma.
Cifrele arabe nu au fost inventate de catre arabi, ci de catre un matematician indian. Ele au ajuns la matematicienii arabi din Africa de Nord si au fost trasmise in Europa in Evul Mediu.
Dupa Razboiul Civil din Statele Unite, intre 33% si 50% din moneda in circulatie era falsificata.
Hitler, omul anului
In 1938, revista Time l-a declarat pe Adolf Hitler "Omul Anului". In acelasi an, fuhrerul si-a asumat controlul armatei germane, a anuntat ca intentioneaza sa zdrobeasca Cehoslovacia, si-a sporit influenta in Austria amenintand cu invazia si a exilat 12.000 de evrei din Germania.
In 1685, cartile de joc erau folosite drept bani in Noua Franta (teritoriile franceze din America de Nord) din cauza lipsei de moneda.