Filmările pentru un clip publicitar, blocate vineri după-amiaza în incinta capitalei dacice din Munţii Orăştiei, vor fi continuate într-o locaţie amenajată după modelul cetăţii, dar într-o pădure de lângă Bucureşti. Sursa: Remus Suciu Situaţia de săptămâna trecută de la Sarmizegetusa Regia atrage din nou atenţia asupra necesităţii unor prevederi legale clare şi armonizate, pe baza cărora unul dintre cele mai importante monumente istorice ale României să poată fi pus cu adevărat în valoare.
O echipă de producţie a Mitra Film a fost oprită vineri să realizeze câteva secvenţe necesare unui spot publicitar susţinut de un producător de bere în incinta Sarmizegetusei Regia. În videoclip urmau să apară „daci”, atât pedeştri, cât şi călare, filmaţi în incinta sacră a cetăţii.
Iniţiativa a fost aprobată de administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina (PNGMC) şi de Primăria comunei Orăştioara de Sus, pe teritoriul cărora se află cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, dar niciuna dintre instituţii nu i-a atenţionat pe producători că mai au nevoie şi de o aprobare din partea Ministerului Culturii.
Aşa se face că, după ce au mobilizat peste 100 de oameni, echipamente şi recuzită, sus, în munte, la 40 de kilometri de cel mai apropiat oraş, a apărut interdicţia de a filma pusă de reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură Hunedoara.
Se schimbă locaţia
„Filmările care urmau să se realizeze în locaţia Situl Sarmisegetusa Regia fuseseră avizate atât de RNP Romsilva – Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Ciclovina cât şi de Primăria comunei Orăştioara de Sus. Din punct de vedere al condiţiilor de filmare vrem să specificăm că fuseseră luate toate măsurile pentru a nu deteriora monumentul istoric. Toate echipamentele erau montate doar pe zona de iarbă, iar caii urmau să alerge doar în