Sabin Moroşan este pictorul care restaurează obiecte de artă. Pictor de profesie, l-a preocupat în mod deosebit restaurarea obiectelor de artă, astfel că s-a apropiat mai mult de această meserie dificilă.
Sabin Moroşan a ajuns artist absolut întâmplător. Nimeni nu a observat în copilăria lui să aibă înclinaţii spre artă, de altfel, vorbeşte extrem de puţin despre această perioadă din viaţa lui. Povesteşte în schimb amuzat cum, în anii liceului, pe când stătea în internatul Liceului Sportiv, câţiva colegi de cămin au avut de făcut ca temă o lucrare artistică de dimensiunile unui covor. „Era o lucrare cu temă religioasă. Am încercat să le dau şi eu o mână de ajutor şi am văzut că merge foarte bine”, îşi aminteşte artistul. După acest succes s-a gândit că n-ar fi rău să încerce să picteze. Aşa că s-a apucat mai întâi de învăţat. „Am fost autodidact. Nu m-a învăţat nimeni ce înseamnă perspectiva, ce înseamnă unghiul de întâlnire. Normal că este o diferenţă între lucrările mele de atunci şi cele de acum”, explică artistul.
Primul tablou, terminat cu pastă de dinţi
Despre primul tablou pe care l-a pictat, tot în vremea liceului, spune că îşi va aminti mereu. Asta pentru că a trebuit să improvizeze destul de serios. „Îmi amintesc că lucram în vopsele de apă, dar la un moment dat mi s-a terminat culoarea albă. Atunci am înlocuit culoarea albă cu pastă de dinţi”, îşi aminteşte el amuzat. Tabloul, reuşit de altfel, spune că l-a făcut cadou unui coleg de cămin.
Tot în timpul liceului, artistul îşi aminteşte cum făcea bani de buzunar din aşa numita „linografie”. El povesteşte cum, din bucăţi de linoleu decupa diferite forme care erau la mare căutare atunci şi le lipea pe îmbrăcăminte.
Tablouri restaurate în Franţa
În prezent, Sabin Moroşan nu mai face „linografie”. După ce ani de zile a pictat şi a vândut t