Maria lucrează covoare tradiţionale româneşti de 12 ani. A avut comenzi şi de la persoane celebre, dar îşi doreşte ca munca ei să fie apreciată chiar şi mai mult. Maria Duţă nu a lucrat dintotdeauna covoare. De la soacra ei a învăţat meşteşugul, dar nu s-a gândit niciodată că va transforma acest talent într-o mică afacere de familie. Povesteşte că a lucrat ani buni într-o întreprindere, dar din cauza unor probleme de sănătate nu i s-a mai dat voie să continue la acel loc de muncă.
A avut de ales la acea vreme ce profesie să urmeze şi s-a gândit că ar fi bine să meargă către transporturi. A fost angajată la societăţi mari din Bucureşti şi a lucrat în această industrie mai bine de 20 de ani.
Poate că ar fi avut şi acum acelaşi loc de muncă, dacă n-ar fi venit disponibilizările după 1990, când a fost anunţată că va rămâne fără locul de muncă pe care l-a avut atâţia ani.
„Nu mi-a fost uşor atunci. A fost tare greu, dar n-am avut încotro şi am mers mai departe, ce era sa fac? Am venit acasă, la Moroieni, şi cu soţul meu ne-am gândit ce e de făcut, că nu puteam sta degeaba“, povesteşte Maria.
Îşi aminteşte că începutul în ţesut a fost greu pentru că, deşi avea noţiunile de bază, nu era o expertă în ceea ce înseamnă covoarele. Maria a stat lângă soacra ei, care a învăţat-o pas cu pas tehnica ţesutului. Astfel, cu timpul, a reuşit să scoată din mâinile sale adevărate opere de artă, apreciate de cei care iubesc acest stil.
Ducu Bertzi, printre clienţii săi
Maria Duţă spune că nu duce lipsă de clienţi, dimpotrivă. Sunt oameni care apreciază stilul tradiţional românesc şi se înconjoară de astfel de obiecte. Un astfel de om este şi cunoscutul artist Ducu Bertzi, care deţine câteva covoare ţesute de dâmboviţeancă.
„Am avut clienţi importanţi, precum Ducu Bertzi sau Răzvan Theodores