Majoritatea bancilor grecesti prezente pe piata locala au iesit in pierdere la sfarsitul semestrului I dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS), cele mai mari minusuri fiind inregistrate de Bancpost (-117 mil. euro) si Piraeus Bank (-26,3 mil. euro).
Dupa patru ani de crestere agresiva a creditarii, in special pe retail si pe segmentul proiectelor imobiliare, grecii au ajuns sa detina peste 17% din activele sistemului bancar, insa calitatea portofoliilor a inceput sa sufere pe fondul crizei. Asa ca bancile-mama au fost nevoite sa aduca bani pentru majorari de capital: 151 mil. euro la Bancpost, 20 mil. euro la Alpha Bank, 18 mil. euro la Piraeus si 15 mil. euro la Marfin.
Cu exceptia Bancpost si a Emporiki, filialele locale ale grupurilor elene continua sa raporteze profituri dupa standardele internationale de contabilitate, insa dupa metodologia de provizionare ceruta de BNR acumuleaza pierderi.
Piraeus a fost unul dintre jucatorii care au fortat cresterea cotei de piata in ultimii patru ani, urcand de la circa 1% in 2005 la 3% la sfarsitul lui 2008 fara vreo achizitie. La 30 iunie 2009, banca avea active bilantiere de 1,9 mld. euro, cota coborand la aproximativ 2,5% din activele totale ale sistemului. Piraeus devenise cunoscuta pe piata drept unul dintre jucatorii cu cele mai flexibile conditii de creditare.
La o cota de piata de numai 0,2%, Emporiki a incheiat semestrul I cu un minus de 14,3 mil. euro in RAS, in timp ce Marfin are o pierdere de 12,7 mil. euro la active de 522 mil. euro (0,6% din piata).
Alpha Bank, care a coborat in clasamentul activelor de pe locul sapte pe noua, a ajuns la limita dintre profit si pierdere, cu un minus de 1 mil. euro in RAS, fata de un castig brut de 34,7 mil. euro in IFRS. Banca a acumulat expuneri importante pe sectorul imobiliar, finantand mai multe complexuri rezidentiale care in prezent