Aţi primit o somaţie de la Fisc pentru datorii la stat? În cazul în care sunt mai vechi de cinci ani, cerinţa este abuzivă, termenul legal de prescripţie fiind deja îndeplinit. Cum procedaţi dacă, de exemplu, aţi primit o somaţie de la Fisc pentru diferenţe de plată la impozitul pe venit datând din 2002 sau 2003 de care nu aţi ştiut până acum? În primul rând, trebuie transmisă o notificare Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv Direcţiei de finanţe publice
Aţi primit o somaţie de la Fisc pentru datorii la stat? În cazul în care sunt mai vechi de cinci ani, cerinţa este abuzivă, termenul legal de prescripţie fiind deja îndeplinit.
Cum procedaţi dacă, de exemplu, aţi primit o somaţie de la Fisc pentru diferenţe de plată la impozitul pe venit datând din 2002 sau 2003 de care nu aţi ştiut până acum? În primul rând, trebuie transmisă o notificare Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv Direcţiei de finanţe publice care a făcut somaţia. Totodată, trebuie cerute daune pentru că termenul de prescripţie a obligaţiilor fiscale, de cinci ani, a fost depăşit. Ulterior, dacă Fiscul nu îşi recunoaşte eroarea, se contestă în instanţa de contencios administrativ şi se face o cerere de suspendare a executării silite, prin ordonanţă preşedinţială dată de instanţă.
Începând din acest an, ANAF a devenit mult mai activă în recuperarea creanţelor de la persoanele fizice. Tot mai multe somaţii de plată ajung la datornici, numai că unii au obligaţii neplătite mai vechi de cinci ani şi nu ar mai trebui să plătească. Potrivit reprezentanţilor Fiscului, emiterea titlurilor de creanţă se face folosind un sistem informatic, şi din acest motiv vechimea datoriilor poate fi mai mare de cinci ani.
Reguli de prescripţie
Dreptul de a stabili obligaţii fiscale curge de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală.