Comuniştii moldoveni se despart greu de putere. Ca să tărăgăneze transferul puterii, ei au decis să atace la Curtea Constituţională Hotărârea de vineri a Parlamentului de a-l alege pe liberalul Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova.
Aceasta face imposibilă formarea noului guvern, deoarece, conform Constituţiei, şeful statului este cel care desemnează primul-ministru. Prin urmare, asupra legalităţii alegerii noului şef al statului nu trebuie să existe nici o suspiciune.
La sfârşitul acestei luni, banii bugetari pentru plata pensiilor şi salariilor se termină în Republica Moldova. Comuniştii, care în campania electorală fluturau lozinci patriotice, ştiu că nu mai sunt bani şi fac tot posibilul pentru ca, atunci când noua majoritate va prelua guvernarea, Moldova să se afle deja în colaps. Comuniştii mizează pe faptul că criza economică va compromite electoral cele patru partide componente ale coaliţiei majoritare în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate în 2010. Iată de ce, în opinia analiştilor, regimul care pleacă a făcut şi va face tot posibilul ca să tragă de timp şi, astfel, să facă cât mai imposibilă resuscitarea economiei. Există însă argumente şi mai perfide pentru care comuniştii trag de timp. Le-a identificat deputatul liberal-democrat Vitalie Nagacevschi: "Comuniştii sunt interesaţi să tragă de timp ca să rămână cât mai mult la putere şi să fure ca în codru. Acum, de exemplu, camioane încărcate pleacă de la Uzina de tractoare. Ce cară ele şi încotro duc? Nu ştie nimeni".
Deputatul liberal-democrat Mihai Godea susţine că schemele antipopulare puse la cale de comunişti vor eşua din pricina profesionalismului noii guvernări şi a sprijinului promis de creditorii externi: "Colapsul nu se va produce! Eu aş vrea să-i liniştesc pe ideologii PCRM că toate schemele lor vor eşua. Avem