Un proiect de lege aprobat de Senat desfiinţează limitele maxime pentru onorariile executorilor, dar introduce limite minime. Primii afectaţi: clienţii băncilor şi executorii debutanţi. De anul viitor, executorii judecătoreşti ar putea avea libertate totală în ceea ce priveşte stabilirea valorilor maxime a onorariilor pe care le percep. Acest lucru se va întâmpla dacă Parlamentul adoptă un proiect de lege aflat deja în discuţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţil
Un proiect de lege aprobat de Senat desfiinţează limitele maxime pentru onorariile executorilor, dar introduce limite minime. Primii afectaţi: clienţii băncilor şi executorii debutanţi.
De anul viitor, executorii judecătoreşti ar putea avea libertate totală în ceea ce priveşte stabilirea valorilor maxime a onorariilor pe care le percep. Acest lucru se va întâmpla dacă Parlamentul adoptă un proiect de lege aflat deja în discuţia Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor. Proiectul de act normativ desfiinţează Ordonanţa de urgenţă nr. 144/2007 care stabilea, în funcţie de valoarea creanţei executate, onorariile maxime pe care le puteau percepe executorii. Odată cu excluderea ordonanţei, se va reveni la prevederile vechii legi a executorilor (nr. 188/2000), potrivit căreia Ministerul Justiţiei nu va mai avea decât atribuţii de supraveghere în ceea ce priveşte valoarea onorariilor. Altfel spus, pe modelul deja practicat de notari, Consiliul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti stabileşte un onorariu minim, însă nu şi unul maxim.
Măsura este cu atât mai interesantă cu cât, de anul viitor, executorii judecătoreşti vor prelua şi datornicii la bănci, meseria de executor bancar fiind desfiinţată de prevederile noului Cod de procedură civilă. Actualii executori bancari vor trebui să dea examene pentru a fi primiţi în Uniunea Executorilor Judecătoreşti.
Concurenţa preţurilor, inte