Articolul de vineri despre cele doua devalorizari isi gaseste un raspuns. Devalorizarea interna (scaderea salarii si cheltuielilor publice) ramane la stadiul de teorie: Guvernul a anuntat a mai crescut cu un punct ponderea viitoare a cheltuielilor cu salariile in PIB, de la 6% la 7%. Intre timp, leul incepe sa testeze noi praguri de rezistenta.
Vreau sa prezint mai jos doua opinii pertinente ale cititorilor, una pro si una contra devalorizarii leului. Cititi si trageti propria concluzie.
Opinia "pentru" devalorizare
Autor: RazvanM
"Creditele in valuta presupun un risc imens in orice tara din lumea asta pentru ca devalorizarea monedei nationale este primul lucru pe care-l face un guvern care administreaza deficite.
Dar nu stiu daca-i corect sa spunem "devalorizare" in momentul de fata. Cred ca mai corect ar fi sa spunem ca trebuie "lasat liber cursul de schimb si nu sustinut cu bani de la buget". Cursul de schimb nu-i o investitie pt. Romania sa se justifice contractarea unui imprumut de multe miliarde euro doar pt. sustinerea lui.
In legatura cu salariile in lei: salariile in Romania sunt in lei pentru ca asta e moneda nationala. Nu e vina nimanui ca salariile romanesti sunt in lei si se devalorizeaza leul fata de euro. Cine vrea salariu in euro n-are decat sa-l negocieze in euro, nu trebuie ca statul (deci noi toti) sa sprijine puterea de cumparare in euro a salariatilor platiti in lei. De asemenea, este anormal ca acceptam pe aici preturile exprimate in euro pentru masini, imobile, dar nu intelegem ca trebuie sa negociem in cazul asta si salariul in aceeasi moneda."
Opinia "contra" devalorizare
Autor:Astor
"Prin devalorizarea leului si crearea de probleme pentru cei cu credite in valuta, nu facem decat sa creem conditiile unei re-editari a crizei. @N