Pompierii care au participat la stingerea incendiului de sâmbăta trecută spun că a fost cea mai periculoasă acţiune din ultimele decenii. Plutonierul Marian Trăistaru a fost unul dintre pompierii care au ajuns la spital intoxicaţi cu fum. Pentru el, aceasta a fost prima intervenţie de amploare din cariera sa. Peste două zile Marian Trăistaru împlineşte 32 de ani, iar incendiul de sâmbătă seară, de la depozitul din Pipera, a reprezentat cea mai grea încercare prin care a trecut în cei trei ani de când este pompier la Detaşamentul Obor.
„Când am primit alarma nici nu ştiam la ce mergem. Eu am fost pe acoperiş, înainte să se prăbuşească. Mi-am dat masca jos pentru că nu mai puteam respira, era fierbinte şi eram şi răcit“, povesteşte Trăistaru.
În câteva minute i s-a făcut rău şi a fost preluat de echipajul SMURD. Se întâmpla la ora 22.30, după aproximativ trei ore de luptă cu flăcările. Pentru el, acţiunea din Pipera a avut aceeaşi importanţă ca oricare alta.
Nu poate vorbi despre frică, dar nici nu se consideră erou. „Nu am fost eroi. Dacă era să vrem, ne băgam direct în flăcări. Noi ne-am dus să ne facem treaba. La cazuri de acest gen nu te duci să faci pe zmeul!“, mai spune plutonierul.
„Trebuia să mergem mai departe!“
Cei o sută de oameni care au participat la stingerea incendiului de sâmbătă noapte, de la depozitul de anvelope din Capitală, au înfruntat temperaturi de aproximativ 2.000 de grade Celsius. Servanţi sau ofiţeri, angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a Municipiului Bucureşti şi-au forţat limitele în noaptea de sâmbătă spre duminică, în iadul din Pipera. Temperaturile de câteva sute de grade le topeau echipamentele, astfel încât pompierii se stropeau între ei cu apă pentru a se răcori, însă hainele li se uscau într-o clipită. Zona s-a transformat imediat într-un cazan