A trecut un an de la falimentul băncii americane Lehman Brothers, evenimentul care a declansat de fapt criza financiară mondială. Momentul este considerat destul de important şi mai toată presa economică analizează ceea ce s-a întîmplat în acest ultime 12 luni. Chiar şi preşedintele American, Barak Obama, urmează să pronunţe, luni, un discurs pe această temă.
A trecut un an de la falimentul băncii americane Lehman Brothers, evenimentul care a declansat de fapt criza financiară mondială.
Momentul este considerat destul de important şi mai toată presa economică analizează ceea ce s-a întîmplat în acest ultime 12 luni. Chiar şi preşedintele American, Barak Obama, urmează să pronunţe, luni, un discurs pe această temă.
Filmul evenimentelor:
După un lung week-end de consultări cu reprezentanţii statului american, care au decis să nu salveze banca, pe data de 14 septembrie 2008, Lehman Brother se declara falimentară. Între timp, s-au scris şi mai multe cărţi despre acest dezastru, cu atât mai mult cu cât banca, numărând 20 000 de salariaţi, rezista cu brio de 158 de ani în peisajul financiar american şi mondial.
Care sunt concluziile?
A învăţat ceva omenirea, clasa politică, responsabilii economici din această criză considerată cea mai gravă din 1930 încoace. Da şi nu, este răspunsul specialiştilor. Da, în sensul că se pune, totuşi, problema unei reforme a planetei financiare, că sunt vizate paradisurile financiare, că statele înţeleg să pună acum condiţii cînd este vorba să ajute băncile. Da, s-au tras ceva învăţăminte din această criză în sensul că mai marii acestei lumi nu se mai văd în cercuri închise, gen grupul celor 7 sau al celor 8, ci în grup lărgit, cu participarea ţărilor emergente, vorbindu-se acum de grupul G20.
Pe de altă parte, însă, băncile au tendinţa de a reîncepe să funcţioneze exact ca înainte. Piata bursieră aproa