Mulţi dintre conaţionalii stabiliţi în Peninsulă aleg să-şi petreacă vacanţele în ţara natală, iar impresiile cu care se întorc nu sunt dintre cele mai bune. Compatrioţii se plâng de atitudinea sub orice critică a angajaţilor de la stat, de mizeria care domneşte pe litoral şi de şpăgi. CITEŞTE ŞI:
Timişoara: Agenţiile de turism din Germania scapă bănăţenii de ţepele agenţiilor româneşti
Nu întotdeauna zicala „nicăieri nu este ca acasă“ are un înţeles pozitiv. „Ţi-a plăcut să te «călăreşti» pe deal? Acum taci din gură şi suportă!”. Fraza a fost rostită de o angajată a unei maternităţi din Iaşi, când Elena Dinu (20 de ani) se văita de durerile naşterii.
„Bineînţeles că nu a fost atât de delicată, a folosit alte cuvinte. Nu înţeleg cum de se mai pot întâmpla lucruri de genul acesta într-o ţară care se pretinde a fi civilizată”, spune Elena, care a venit să nască în ţara natală, în concediu.
Mizerie cât cuprinde
Mircea Zamfirache (53 de ani), din Brăila, lucrează în Italia din 2001 ca şofer de salvare. Din banii câştigaţi şi-a împlinit visul de a-şi cumpăra o casă pe litoralul Mării Negre, la Eforie Nord.
„Când m-am întors anul acesta şi am văzut câtă mizerie era, mi-a pierit tot cheful. Într-o parte vedeai marea, în cealaltă şobolani, ţigani care făceau gogoşi şi porumb fiert prin tufe, în mijlocul gunoaielor”, povesteşte el.
Un alt român, Gheorghe Banu (54 de ani), din Galaţi, se plânge şi el de litoral: „Sunt străzi neluminate de zici că ai intrat în mormânt. Parcă am vrea să-i alungăm pe turişti”.
Românii mai sunt nemulţumiţi de preţurile mari practicate pe litoral. „Am cheltuit pentru o săptămână la Mamaia 1.700 de euro, stând într-un hotel de trei stele cu soţia. Plaja era plină de prezervative folosite, în apă pluteau scutece de copil, cutii de bere erau î