Clanurile din Maramureş, din care face parte şi Nicoară Mihali Bandriş, recurg deseori la focuri de armă ca să-şi rezolve problemele. Sursa: citynews.ro
Maramureşeanul Nicoară Mihali Bandriş, unul dintre suspecţii din cazul utilajelor furate din străinătate, a fost capturat ieri-dimineaţă de lucrătorii Detaşamentului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale (DIAS), la aproape două luni de când acesta le scăpase poliţiştilor, în urma unor schimburi de focuri şi urmăriri ca în filme.
Judecătoria Vişeu de Sus a confirmat, tot ieri, mandatul de arestare emis pe numele acestuia. Mariana Şimon, purtătorul de cuvânt al judecătoriei, a declarat că Bandriş susţine că nu-şi aminteşte faptele. El a fost dus în arestul IPJ Maramureş.
Jumătate din populaţie e plecată în Italia
Cazul „Bandriş” este însă numai un episod din serialul cu interlopii din Borşa, oraş cu 25.000 de locuitori, de unde au plecat să muncească în Italia 12.000 de persoane. Vara, când aceştia se întorc acasă, se lasă cu chefuri mari şi scandaluri pe măsură. „Toate poveştile astea ne afectează turismul”, ne-a declarat primarul din Borşa, Remus Stetco.
El spune că problema nu sunt clanurile, ci faptul că oamenii locului, foşti mineri, „au fost obişnuiţi să primească de toate, iar acum dau vina pe stat, pe sistem”. În ultima vreme, adaugă primarul, au mai existat şi probleme între poliţie şi Parchet. „Cei care făceau prostii scăpau. Aveau avocaţi, oameni influenţi în spate”, explică el.
Patru clanuri
Totuşi, din evidenţele serviciilor speciale, reiese că în zona Borşa există mai multe clanuri mafiote. Patru dintre ele sunt monitorizate de serviciile specializate: clanul Bandriş, clanul Cofă, clanul Butanu şi clanul Ogaru. Mulţi dintre membrii acestora au fost arestaţi sau au fost emise pe numele lor mandate de arestare în lipsă.