Leul s-a depreciat până la 4,2747 lei/euro luni, fiind cea mai proastă cotaţie înregistrată de la sfârşitul lunii martie. Pariurile împotriva leului sunt din nou la modă
Moneda naţională a atins luni cea mai proastă cotaţie faţă de euro din ultimele cinci luni şi jumătate, de 4,2747 lei/euro, revenind, practic, la un nivel similar celui de dinaintea semnării acordului cu FMI.
După câteva luni bune în care leul a fost stabil, variind uşor între 4,19 şi 4,22 lei/euro, moneda naţională este acum în cel mai greu moment de la anunţarea împrumutului de 13 miliarde de euro de la Fond, o cotaţie mai proastă fiind înregistrată pe 25 martie, de 4,2838 lei/euro. Explicaţiile posibile sunt multiple: de la un nou atac asupra leului la ineficienţa Guvernului în reducerea efectelor crizei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că se încearcă şi acum atacuri asupra monedei naţionale, prin care investitorii încearcă să facă profit din deprecierea leului. "Bineînţeles că încearcă, dar suntem cu ochii pe ei", a declarat Isărescu, citat de capital.ro.
Investitorii pariază din nou împotriva leului
Deşi deprecierea propriu-zisă nu este mare, puţin peste 1% în ultimele zile, pericolul unei deprecieri mai mari pare a fi din ce în ce mai aproape. "După anunţarea acordului cu FMI, investitorii au renunţat la pariurile împotriva leului. Unii dintre ei şi-au schimbat chiar poziţia şi au mizat pe aprecierea lui. În ultima perioadă însă, unii dintre ei au pariat din nou împotriva monedei naţionale, cu sume mici însă, care nu sunt în măsură să deprecieze leul, dar ar putea da naştere unui trend", ne-a declarat un dealer. Este posibil ca guvernatorul să se fi referit exact la aceste noi pariuri împotriva leului, făcute în ultima perioadă de unii investitori.
Dealerul a precizat că, deşi este greu de spus cu exactitate care este impactul direct al