Peste dealuri zgribulite, peste ţarini zdrenţuite, a venit aşa, deodată, criza cea întunecată... Cri-cri-cri., criză gri, nu credeam că o să vii...
Veştile venite de peste Ocean erau din ce în ce mai îngrijorătoare, iar criza financiară ameninţa să se răspândească în lumea întreagă. "Îmbătat" de creşterea economică de 8,2% înregistrată în primele trei luni ale anului şi de 9% în trimestrul al doilea, Guvernul nostru visa frumos, cu duduitul economiei în ureche.
La 2 septembrie 2008, premierul Călin Popescu Tăriceanu ne prevedea un viitor luminos. "Dacă actualele tendinţe economice se menţin, România poate deveni, la orizontul anului 2014, a şaptea sau a opta putere economică a Europei", declara el la o întâlnire cu diplomaţii.
Optimismul nu l-a părăsit nici după falimentele în lanţ din SUA. La 17 septembrie, premierul Tăriceanu îi trimitea pe români să-şi cumpere case peste Ocean. "Vă repet că nu vor fi efecte. Eventual s-ar putea să aibă efecte pozitive, pentru că o serie de active imobiliare din Statele Unite se vor ieftini şi s-ar putea să fie români dispuşi să cumpere în America diverse active imobiliare", sugera Tăriceanu.
SE SIMTE, DAR NU PROFUND
Cursul leului şi bursa autohtonă nu l-au ascultat însă pe Tăriceanu şi au luat-o razna. Drept pentru care premierul a început să-şi nuanţeze declaraţiile. "Sigur că există anumite efecte: se va înregistra o anumită criză a lichidăţilor, creditul se va scumpi. Per ansamblu, putem spune fără nici un fel de ezitare că economia României nu este expusă în mod major la efectele acestei crize. S-ar putea ca anul viitor să avem o creştere economică mai mică decât anul acesta, dar nu care să ne afecteze în mod profund", spunea el. Preşedintele Traian Băsescu îi ţinea isonul: "Se simte, dar nu ne va afecta profund". Mai mult, el se declara convins că şi în 2009 România va