Rusia nu priveşte cu ochi buni conducta Nabucco, dar nici nu este ferm convinsă că proiectul concurent, South Stream, va fi realizat prea curând din cauza costurilor prea mari. Gazprom se aşteaptă ca accentuarea crizei să-i convingă pe liderii europeni că gazul natural este cea mai eficientă şi mai ecologică sursă de energie şi că Rusia e furnizorul indispensabil. Citiţi şi:
România riscă prin implicarea în NabuccoEuropa contra Gazprom
Iranul vrea în Europa prin NabuccoRusia: South Stream este mult mai aproape de realizare decât Nabucco
Nimic nu atrage mai vehement atenţia premierului Vladimir Putin decât afacerile cu gaz - şi nimic nu îl supără mai tare decât atentatele la poziţiile Gazpromului pe piaţa europeană, poziţii mult mai slabe decât sunt adesea înfăţişate. Proiectul conductei Nabucco este în fruntea listei acestui fel de atentate, iar Putin şi-a exprimat de multe ori iritarea în privinţa acestui demers politizat.
Ipoteza de lucru la sediul Gazprom este că propriul proiect, South Stream, va lua un avans atât de mare încât Nabucco va rămâne în urmă şi se va prăbuşi. Totuşi, cum deficitul bugetului federal se apropie de 10% dintr-un PIB în scădere şi cum veniturile tot mai mici ale Gazpromului impun reduceri drastice în programul său de investiţii, consilierii lui Putin trebuie să ia în calcul şi posibilitatea unui viitor diferit al gazului.
Împotriva concurenţei
Cântărind perspectiva în care conducta Nabucco chiar ar fi construită cu succes, iar gazoductul South Stream ar fi întârziat, Moscova poate opta pentru a interzice conductei „ostile” accesul la sursele de aprovizionare, făcând Azerbaidjanului anumite oferte pe care acesta să nu le poată refuza, în timp ce Turkmenistanul ar rămâne deconectat pe celălalt ţărm al Mării Caspice. Un asemenea sabotaj elegant l-ar bucura pe Putin, d