Deşi i-ar scăpa de amenzi usturătoare, membrii cartelurilor autohtone refuză să se autodenunţe. Pentru a-i convinge, Consiliul Concurenţei le pregăteşte o lege mai „stimulativă“. Anul trecut, Comisia Europeană (CE) a amendat cu 676 de milioane de euro nouă firme care făceau parte din „cartelul parafinei“. Acesta era format din firme din Statele Unite, Franţa, Ungaria, Italia, Spania şi Germania. Membrii cartelului se reuneau periodic pentru a stabili preţ
Deşi i-ar scăpa de amenzi usturătoare, membrii cartelurilor autohtone refuză să se autodenunţe. Pentru a-i convinge, Consiliul Concurenţei le pregăteşte o lege mai „stimulativă“.
Anul trecut, Comisia Europeană (CE) a amendat cu 676 de milioane de euro nouă firme care făceau parte din „cartelul parafinei“. Acesta era format din firme din Statele Unite, Franţa, Ungaria, Italia, Spania şi Germania. Membrii cartelului se reuneau periodic pentru a stabili preţul parafinei şi pentru a face schimb de informaţii comerciale. Compania Shell, care era membră a cartelului, a apelat la aşa-numita politică de clemenţă şi a scăpat de amendă pentru că a denunţat toate aceste nereguli, ajutând astfel la declanşarea anchetei. De menţionat că 90% din investigaţiile CE pe carteluri se datorează acestei strategii.
Bruxelles-ul se ocupă numai de cartelurile care acţionează pe plan internaţional, inclusiv pe piaţa comunitară, în timp ce autoritatea naţională are în vizor fie numai cartelurile care activează în economia respectivă, fie pe cele care, activând la nivel comunitar, afectează acel stat în cel mai înalt grad. În România, deşi politica de clemenţă este în vigoare de patru ani, nicio companie nu a apelat la ea, cu toate că multora le-au fost aplicate amenzi usturătoare de către Consiliul Concurenţei.
O poveste-beton: cartelul cimentului
În urmă cu opt ani, deşi preţul cimentului crescuse constant, c