Investitorii chinezi de la HOYO Modern Agricultural Equipment au anunţat că la finele acestui an vor demara producţia de tractoare la fabrica pe care au construit-o în oraşul Râşnov din judeţul Braşov. Primarul oraşului Râşnov, Adrian Veştea, a declarat, recent, că din cauza crizei financiare fabrica nu a putut fi inaugurată la timp, în prezent lucrându-se la secţia de montaj care va fi finalizată în curând.
Valoarea investiţiei este de 30 de milioane de euro, iar fabrica se va întinde pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi. Deşi iniţial se anunţase că aici vor fi asamblate tractoare cu putere de 20 - 120 de cai-putere, chinezii au revenit asupra deciziei şi au redus puterea maximă la 30 de cai putere, maşinile agricole urmând să fie adaptate cerinţelor pieţei româneşti.
Compania Hoyo operează o fabrică de tractoare lângă Shanghai, suprafaţa acesteia fiind de 120 de hectare, asemănătoare cu cea a fostei companii braşovene Tractorul SA. Pe această platformă lucrează aproximativ 1.000 de persoane în patru fabrici - de echipamente agricole, de componente auto, de cabine şi de ambreiaje şi matriţe. Piaţa de desfacere a companiei este China, Rusia, SUA, Canada, Europa şi Asia de Sud-Est.
Potrivit unui studiu de piaţă, suprafaţa agricolă a României este de 14,741 milioane de hectare (reprezentând 39,44% din suprafaţa ţării), din care 9,42 milioane de hectare sunt reprezentate de teren arabil. Pentru această suprafaţă, România dispune de aproximativ 174.000 tractoare, rezultând o medie de 54,1 hectare pe tractor. 80% din parcul naţional de tractoare sunt uzate fizic şi moral, având durata de exploatare depăşită şi o vechime de peste 20 de ani. Prin comparaţie, în Uniunea Europeană suprafaţa care revine unui tractor este în medie de 12 hectare.
Pentru a diminua decalajul faţă de Uniunea Europeană, România trebuie să-şi extindă parcul de tractoare