Comentariu. Intenţiile Aşgabatului de a da în judecată Baku şi de a-şi construi o bază militară la Marea Caspică pun în pericol Nabucco. Aceste planuri, care au şocat Azerbaidjanul şi au trimis Europei un semnal îngrijorător, pregătesc terenul pentru o cursă a înarmărilor în regiune. În această situaţie, cadrul general de securitate din bazinul Caspic, probabil, se va înrăutăţi şi nimeni nu va ieşi câştigător. Turkmenistanul încearcă să-şi întărească poziţia de negociere, şi totuşi, asemenea semnale nu fac decât să alieneze oficial Azerbaidjanul şi să prejudicieze perspectiva unor proiecte energetice şi comerciale regionale.
Conflictele caspice pentru resurse
Situaţia securităţii din zona caspică nu a fost niciodată calmă. Statutul legal disputat al Mării Caspice, care rezultă din lipsa de progres în negocierile dintre statele care au litoral, cât şi exerciţiile militare ale puterilor regionale fac din bazinul caspic una dintre regiunile cele mai volatile şi nesigure din spaţiul postsovietic.
Traficul de persoane şi alte forme de activitate criminală se adaugă problemelor de securitate din regiune. Deşi conflictele la scară largă şi războaiele au fost evitate după prăbuşirea Uniunii Sovietice, manifestări sporadice de forţă au avut loc. De exemplu, o navă de război iraniană a forţat două vase petroliere azere să părăsească apele disputate de ambele părţi, în vara lui 2001.
Mai recent, s-au spus multe despre potenţialul Mării Caspice de a se transforma într-o „mare de cooperare“.
Competiţia acerbă pentru resursele energetice ale acestei mări părea să se liniştească deoarece majoritatea câmpurilor bogate în petrol şi gaz au fost explorate. Analiştii occidentali şi politicienii locali au început să vorbească despre comerţul între statele caspice şi despre transformarea Mării Caspice într-un centru pentru