Tranzactionarea actiunilor Fondului Proprietatea (FP) prin intermediul unui sistem alternativ ar deschide brokerilor oportunitatea unor noi surse de venit, insa nu inlocuieste listarea Fondului si nici nu garanteaza ca tranzactiile prin anunturile de la mica publicitate nu vor mai avea loc.
Incepand din martie 2008 este permisa vanzarea actiunilor FP, tranzactiile fiind inregistrate la Depozitarul Central. Desi oficial nu a fost creata o piata de tranzactionare a titlurilor, cererea si oferta de actiuni FP s-au intalnit de cele mai multe ori prin intermediul anunturilor de la mica publicitate. Astfel, mai multe fonduri locale si straine de investitii, persoane fizice au putut deveni investitori la Fond. Pe aceasta "piata", vizibilitatea privind pretul de tranzactionare, identitatea cumparatorului sau a vanzatorului sunt insa foarte reduse.
Miza unui sistem alternativ de tranzactionare a actiunilor FP, proiect recent propus de Asociatia Brokerilor, este ridicata. Pentru actionarii Fondului, sistemul alternativ va creste transparenta tranzactiilor cu titluri FP. Insa, mare parte dintre actionari, care au primit actiuni la Fond drept despagubire pentru proprietatile confiscate de regimul comunist, asteapta listarea Fondului la Bursa pentru a intra in posesia despagubirilor.
Reprezentantii companiei britanice Franklin Templeton, administratorul FP, au anuntat recent ca listarea va avea loc in decursul anului viitor. Anunturi similiare au fost facute si de conducerile anterioare ale Fondului, incepand din 2005-anul de infiintare a Fondului.
"In ceea ce priveste Fondul Proprietatea, cred ca este un start ratat pentru sistemul alternativ de tranzactionare. Este greu de crezut ca brokerii vor obtine sprijinul arbitrului pietei de capital in timp util, pentru ca proiectul sa devina functional inaintea listarii Fondului", spune Eugen Voicu, actionar FP