Au parcurs călare aproape 6.000 de kilometri pentru a reface itinerariul strămoşilor lor huni. Membrii unei organizaţii din Ungaria, care a readus la viaţă tradiţiile husarilor din secolul al XVI-lea, au ajuns, la sfârşitul săptămânii, şi în Satu Mare. Husari ai cavaleriei uşoare din secolul al XVI-lea au descins pe teritoriul Sătmarului. Nu este subiectul unui scenariul de film cu teme istorice, ci traseul unui itinerar de aproape 6.000 de kilometri, parcurs călare pe durata acestui an de reprezentanţii societăţii culturale „Bakonyi Poroszkálók“, ajunşi la finele săptămânii trecute şi în Satu Mare.
Membrii organizaţiei ce are ca scop păstrarea tradiţiilor specifice husarilor din secolul al XVI- lea, au poposit ieri în Pădurea Noroieni. Aproape de finalul unei călătorii începute în data de 21 martie, şi care, la final va însuma aproape 6.000 de kilometri, husarii moderni din ţara vecină povestesc peripeţiile prin care au trecut în călătoria începută în Kazahstan.
Au parcurs călare 45.000 de kilometri
Csepin Peter, liderul organizaţiei, spune că prin călătoria intitulată „Traseul istoric al călăreţului de la Omul de Aur la Attila“ - Omul de Aur fiind un simbol din vechime al Kazahstanului - s-a reiterat drumul istoric milenar al înaintaşilor huni dinspre răsărit spre vest. „Suntem deja la a şasea călătorie de acest fel, fiecare cu o altă tematică. Eu am parcurs până în prezent deja peste 45.000 de kilometri în cei zece ani de când s-a înfiinţat organizaţia noastră. Anul acesta am pornit în luna martie din Kazahstan şi acum după mai bine de cinci luni de traseu călare, am ajuns şi în judeţul Satu Mare, aproape de finalul călătoriei noastre“ spune Peter.
Au dormit sub cerul liber
Cea mai mare parte a traseului parcurs de cei trei călăreţi şi echipa tehnică ce i-a însoţit, circa 3.000 de kilometri, pa