Moneda euro, care da semne ca isi revine din cea mai dificila criza din scurta sa existenta, s-a apreciat la sfarsitul saptamanii trecute in raport cu dolarul pana la o valoare record pentru acest an, scrie Wall Street Journal.
Aceasta evolutie pozitiva nu este insa un motiv de bucurie pentru zona euro, care numara in prezent 16 membri.
Moneda unica europeana a urcat pana la un raport de schimb de 1,46 dolari pentru un euro la sfarsitul saptamanii trecute, iar analistii estimeaza ca in lunile viitoare cursul de schimb se va stabiliza in jurul a 1,5-1,55 dolari pentru un euro. Moneda unica, acum in varsta de zece ani, a castigat peste 16% din martie, moment in care actiunile companiilor listate la bursa au inceput sa creasca dupa ce atinsesera un nivel minim istoric.
Dezavantajele unui euro puternic
Aprecierea monedei euro ar putea avea efecte secundare - cel mai puternic aceasta crestere urmand sa se resimta la nivel de exporturi, care vor fi mai scumpe si astfel exportatorii europeni, dezavantajati. Evolutia pozitiva a monedei ar putea complica si mai mult dezbaterile privind posibilitatea ca Banca Centrala Europeana sa majoreze dobanda de politica monetara (1% acum) pentru a preveni inflatia.
Daca euro continua sa urce in raport cu principalele monede, ar putea pune in pericol revenirea din criza a economiei zonei euro, afectand atractivitatea exporturilor europene pentru cumparatorii internationali.
"Daca efectele crizei financiare si cresterea modesta a economiei europene ingreuneaza managementul monetar si fiscal, acest lucru se va repercuta asupra abilitatii euro de a deveni moneda pentru rezerve valutare pe termen lung", este de parere George Magnus, economist-sef in cadrul UBS din Londra.
Cea mai mare economie a blocului, Germania, are o economie al carei principal motor de crestere il reprezinta exporturile. In conditi