Banca Centrală Europeană (BCE) a obţinut un profit de până la un miliard de euro din împrumuturile de urgenţă oferite instituţiilor financiare comunitare, ca urmare a crizei, însă precauţia BCE faţă de asumarea de riscuri a redus câştigul, au estimat analiştii, citaţi de cotidianul Financial Times. Lichidităţile suplimentare pompate în sistemul financiar din zona euro de la prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, în toamna anului trecut, a generat, probabil, un pro
Banca Centrală Europeană (BCE) a obţinut un profit de până la un miliard de euro din împrumuturile de urgenţă oferite instituţiilor financiare comunitare, ca urmare a crizei, însă precauţia BCE faţă de asumarea de riscuri a redus câştigul, au estimat analiştii, citaţi de cotidianul Financial Times.
Lichidităţile suplimentare pompate în sistemul financiar din zona euro de la prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, în toamna anului trecut, a generat, probabil, un profit de 900 de milioane de euro până în prezent, potrivit calculelor Goldman Sachs.
BCE a obţinut un câştig de 300 milioane de euro începând din iunie, când a iniţiat un program de asigurare a lichidităţii în valoare de 442 miliarde de euro.
Profit "considerabil"
Profitul din creditarea de urgenţă se adaugă câştigului obţinut de BCE din operaţiuni obişnuite. Chiar dacă dobânda de referinţă a instituţiei este la nivelul minim record de 1%, profitul băncii este "considerabil", ca urmare a cantităţii de lichidităţi pe care băncile le acumulează, consideră Natacha Valla, analist la Goldman Sachs Paris.
Profitul generat de programul cu fonduri de 60 de miliarde de euro, destinat achiziţiei de active cu grad scăzut de risc, garantate prin ipoteci, de la bănci, ar putea fi eclipsat de măsurile similare din alte state.
Financial Times a anunţat, luna trecută, că Rezerva Federală americană a obţinut un pr