Noul acţionar majoritar al Opel vrea să renunţe la aproape un sfert dintre angajaţii producătorului auto.
Noul acţionar majoritar al Opel vrea să renunţe la aproape un sfert dintre angajaţii producătorului auto. Oferta companiei canadiane Magna împreună cu partenerii ruşi Sberbank şi Gaz a fost aleasă, săptămâna trecută, de către General Motors pentru preluarea unui pachet de 55% din capitalul Opel.
Potrivit Bloomberg, una dintre măsurile viitorului acţionar majoritar se referă la concedierea a 10.500 din cei 50.000 de angajaţi ai Opel. Aproximativ 4.500 dintre posturile vizate sunt la uzinele din Germania, potrivit ziarului „Frankfurter Allgemeine Son n tag szeitung”, care îl citează, fără să-l numească, pe un purtător de cuvânt al Magna.
Purtătorul de cuvânt al diviziei din Austria a Magna, Daniel Witzani, nu a putut fi contactat pentru a confirma informaţia, precizează Bloomberg.
Opel are peste 25.000 de angajaţi, în patru uzine din Germania. În Marea Britanie, compania are două fabrici, unde se produc automobile sub brandul Vauxhall, şi 4.700 de angajaţi. Opel mai are facilităţi de producţie în Polonia, Belgia şi Spania.
Oferta ruso-canadiană, mult peste cea a belgienilor
GM va păstra un pachet de 35% din titlurile companiei germane, urmând ca 10% să intre în posesia angajaţilor. Analiştii consideră că GM nu avea vreo alternativă clară la oferta Magna, din cauza costurilor uriaşe care ar fi fost necesare pentru susţinerea şi restructurarea Opel.
Acordul reprezintă o victorie importantă şi pentru guvernul Rusiei, care a făcut eforturi pentru a-şi asigura o prezenţă solidă pe piaţa auto globală, aflată într-un proces rapid de consolidare.
Negocierile pentru Opel, care trebuia vândut de GM în cadrul procesului de restructurare derulat de guvernul SUA, acţionaru