Aproape 50 de oameni au făcut aproape 200 de kilometri, de la Zalău la Târgu-Mureş, pentru a le spune celor de la E ON Gaz că de doi ani nu mai au case. Sursa: Calin IleaSursa: Calin Ilea
1 /. Victimele deflagraţiei care a avut loc în 14 septembrie în Zalău, titrată la acea vreme drept „explozia secolului”, în urma căreia un bloc întreg a fost distrus, au pichetat luni sediul companiei din Târgu-Mureş. Acţiunea a fost marcată de fermitate, demnitate şi seriozitate.
Oamenii au parcurs centrul oraşului cu pancarte şi în linişte, începând să scandeze doar când s-au oprit pe trotuarul din faţa sediului E.ON Gaz. Unii erau îmbrăcaţi în tricouri negre pe care era inscripţionate fotografiile celor doi tineri care au murit în explozie. Au scandat nemulţumirile lor şi ochii li s-au umplut de lacrimi. „Nu vrem milă/vrem dreptate”, „Vrem casele înapoi”, „Vouă nu vă pasă/ de durerea noastră”, sunt doar câteva dintre cererile oamenilor strigate în faţa unui sediu impetuos, dar foarte rece.
Se pare că într-adevăr nimeni nu a fost impresionat de durerea lor. Geamurile au rămas închise, iar poarta masivă s-a deschis doar pentru ca unul dintre purtătorii de cuvânt ai companiei să invite presa să dea declaraţii, moment în care oamenii au amuţit în faţa nepăsării. Flancate de jandarmi două femei au reuşit totuşi să intre, însă au fost tratate de parcă nici nu ar fi existat.
Replică: „Procesul se află pe rolul instanţelor”
La fel de rece şi oficial, o altă persoană din cadrul biroului de presă, Adela Boţan, a prezentat sec punctual de vedere al conducerii companiei.
„În acest moment pe rolul instanţelor de judecată se află procesul privind explozia de la Zalău, proces în urma căruia urmează să se stabilească cu exactitate cauzele care au stat la baza producerii exploziei şi care sunt persoanele care se fac respo