România riscă declanşarea procedurii de infringement pentru gropile în care sunt stocate resturile de petrol. Ţara noastră nu şi-a onorat promisiunile faţă de Uniunea Europeană nici pentru închiderea gropilor de gunoi şi nici pentru colectarea ambalajelor din lemn şi din plastic. Odată declarată, procedura de infringement se desfăşoară în trei etape. Statul incriminat este mai întâi atenţionat, i se mai acordă o perioadă scurtă de graţie, iar dacă în acest timp intră în legalitate, procedura se închide. Dacă nu, juriştii Comisiei Europene dau statul în judecată, iar, în cel mult două luni, Comisia Europeană de Justiţie se pronunţă.
Ultima etapă, în cazul în care se constată că a fost încălcată legea, coincide cu aplicarea amenzilor, care, de cele mai multe ori, ajung la sume imense. În acest moment, România trebuie să dea socoteală pentru colectarea ambalajelor din lemn şi din sticlă, pentru închiderea gropilor de gunoi, cât şi pentru ariile protejate. Urmează, printre altele, colectarea deşeurilor din plastic şi golirea batalurilor de şlam, adică a gropilor în care se depozitează reziduurile petroliere.
Gropile de gunoi şi ambalajele, în vizorul UE
Dintre cele 6.226 de spaţii de depozitare urbane şi rurale, cu termen de închidere la 16 iulie 2009, 5.300 şi-au suspendat deja activitatea, iar din această ultimă cifră, 4.800 au fost închise definitiv. Restul, până la 6.226 (peste 700), sunt depozite neconforme, aflate în operare, iar pentru acestea au fost transmise deja avertismente de către UE sau au fost aplicate sancţiuni.
Comisia Europeană le-a mai cerut guvernanţilor români informaţii suplimentare şi cu privire la motivele pentru care nu au fost atinse, în anul 2006, anumite ţinte de reciclare a deşeurilor ce provin din ambalajele din lemn şi din ambalajele din sticlă.
Operatorii sau companii