În luna august, numărul participanţilor din sistemul privat de pensii obligatorii a crescut cu 0,8%, până la 4.425.383 persoane. Valoarea activelor administrate a cunoscut un avans de 8,5%, până la 1,85 de miliarde de lei (438 de milioane de euro). Cele mai multe conturi goale sunt ale persoanelor cu vârsta sub 35 de ani. Sursa: Codrin Prisecaru
Numărul celor intraţi în sistem în luna august prin procesul de aderare continuă a fost de 21,4 mii de persoane. Dintre acestea, 18,6 mii de persoane au fost repartizate aleatoriu, adică nu au optat pentru un fond de pensii, fiind distribuiţi din oficiu.
Potrivit datelor publicate azi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), în luna august au fost virate contribuţii pentru 12 fonduri de pensii administrate privat, respectiv AIG, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, Eureko, ING, KD, OTP, Pensia Viva, Prima Pensie şi Vital. Astfel, ponderea celor care au o pensie privată obligatorie este de aproape 90% din totalul salariaţilor din România.
Suma contribuţiilor virate s-a ridicat în luna august la 109,3 milioane de lei. Banii au ajuns în conturile a 3,41 de milioane de participanţi. Contribuţia medie/participant a rămas neschimbată faţă de luna precedentă, cifrându-se la 25 de lei.
Numărul conturilor goale a continuat să scadă, în luna august acestea reprezentând 8,17% din numărul total de participanţi, până la 394 de mii de persoane. Cea mai mare parte a conturilor în care nu au fost virate contribuţii sunt ale unor persoane cu vârsta sub 35 de ani (73%).
Luna trecută nu a adus modificări în ceea ce priveşte gradul de concentrare a pieţei. Astfel, primele trei fonduri au atras 69% dintre participanţi, în vreme ce primele 5 fonduri administrează conturile a 82% dintre participanţi.
La nivelul acestora, cei mai numeroşi, respectiv 6