Pe străzile municipiului Baia Mare, cunoscut drept „oraşul castanelor”, şi-au făcut apariţia primii vânzători ambulanţi ce comercializează aceste fructe ale toamnei. Cu doar 3 lei băimărenii pot să-şi cumpere 100 de grame.
Să vinzi castane nu e atât de uşor precum pare. Rozalia Lăcătuş a transformat comercializarea lor într-o sursă de venit. „De 25 de ani vând castane împreună cu soţul meu. De pe la mijlocul lunii septembrie suntem prezenţi în centrul oraşului cu castane proaspăt prăjite”, spune femeia de 55 de ani.
Cei care au învăţat de la părinţi „meşteşugul negoţului cu castane” spun că nu e o meserie uşoară. „Zilnic trebuie să tai câte 5.000-6.000 de castane. Fiecare bucată trebuie tăiată, altfel castanele nu sunt bune şi nu se prăjesc bine” afirmă Augustin Lăcătuş, soţul Rozaliei. „Degetele mele sunt toate tăiate din cauza atâtor castane. Nu e atât de uşor să vinzi castane”, continuă acesta.
Secretele meseriei
La fel cum fiecare meserie are secretele ei şi în spatele meşteşugului castanelor se ascunde un secret. „Castanele trebuie prăjite jumătate ca să scadă jumătate şi să fie bune de mâncat. Dacă nu ştii cum să le prăjeşti, nu ai clienţi”, arată Augustin.
Mulţi băimăreni străbat tot oraşul pentru a gusta din trufandalele celor doi comercianţi. „În fiecare an cumpăr castane de la doamna Rozalia. Vin chiar din celălalt capăt al oraşului pentru că ştiu că la ei sunt foarte bune”, spune Codruţa Grama de 19 ani. Băimărenii pot să-şi cumpere 100 de grame cu doar 3 lei.
Baia Mare, oraşul castanelor
Vânzătorii de castane cumpără aceste fructe de la alţi comercianţi din împrejurimi. „Sunt persoane care au plantaţii de castani în Ferneziu sau pe Valea Roşie. De acolo cumpărăm câte 30-40 de kilograme odată”, subliniază Rozalia Lăcătuş. „Mai demult mergea soţul meu la cules şi jumătate rămânea