În ziua asumării răspunderii Guvernului analizăm semnificaţia boicotulului de ieri al profesorilor la adresa politicienilor cu jurnalistul Ovidiu Nahoi redactor şef Foreign Policy România
"Gestul profesorilor de a nu admite prezența politicienilor la deschiderea anului școlar are semnificații care depășesc cadrul conflictului sindical cu Executivul", spune la RFI Ovidiu Nahoi. "Nicicând o categorie socială nu a dat un semnal atât de ferm împotriva clasei politice în întregul ei. Nicicând politicienii avizi de imagine nu s-au dovedit atât de reținuți – riscul de a fi huiduiți sau de a fi lăsați să vorbească singuri la festivități era uriaș, cu două luni înainte de alegeri.
Boicotul a avut ecou nu numai în rândul numeroasei categorii a cadrelor didactice. A cuprins în egală măsură părinți și chiar elevi. Este vorba de milioane de oameni! Cu toții au fost de acord să le închidă ușa în nas politicienilor, de orice culoare vor fi fost aceștia. Ceea ce s-a întâmplat luni este, de fapt, o formă de rezistență pasivă a societății.
Dar acest gen de reacție este specific nu democrațiilor, ci mai degrabă ține de trezirea popoarelor în fața dictaturilor sau a regimurilor de ocupație. Este o modalitate prin care societăți oprimate dau semnalul că resping în bloc sistemele de guvernare și că nu mai văd alternative în interiorul acestora. Democrația presupune dezbatere, alegereși compromis social, nu disidență sau rezistență!
Clasa politică ar trebui să mediteze serios la ceea ce s-a întâmplat. Oamenii politici responsabili și lucizi – pentru că sunt și din aceștia – vor fi înțeles, desigur, că ziua de 14 septembrie reprezintă un moment de cotitură în relația dintre guvernanți și guvernați în România de după decembrie 1989. Că încrederea în instituții, lideri și cutume a ajuns la un nivel atât de jos încât reclamă o reconstrucție a întregului eșafodaj politi