Deschiderile unităţilor de producţie din această lună ale companiilor Pepsi, Ford şi InterAgro ar putea contribui la îmbunătăţirea ratingului de ţară. Finalizarea în acelaşi timp a unor investiţii de proporţii va atrage atenţia companiilor străine asupra mediului de business din România, cred analiştii financiari. În timp ce doar în primul semestru al anului au fost radiate, din cauza crizei financiare, peste 115.000 de firme, în luna septembrie au fost inaugurate trei mari proiecte, în urma unor investiţii totale de aproape o jumătate de miliard de euro.
În această lună, Ford a pornit producţia de maşini la Craiova, Pepsi a deschis cea mai mare fabrică a companiei din Europa la Dragomireşti, judeţul Ilfov, iar grupul InterAgro a finalizat o unitate de producţie de bioetanol la Zimnicea, în urma unei investiţii de peste 82 de milioane de euro.
Pe lângă acestea se adaugă şi investiţia de un milion de euro a companiei Helvetansa în cel mai mare magazin de lux din România. Faptul că toate proiectele au fost finalizate aproape în acelaşi timp, au atras atenţia străinilor asupra mediului economic din ţara noastră şi vor contribui la creşterea ratingului de ţară.
„Aceste trei investiţii, realizate de trei companii foarte mari, renumite la nivel internaţional, vor întări aşteptările pozitive cu privire la economia internă. Ratingul de ţară va creşte substanţial datorită acestor proiecte“,crede Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Un alt efect al demarării celor trei fabrici este crearea de locuri de muncă. În fabrica Ford de la Craiova lucrează, în prezent, 3.900 de angajaţi, urmând ca numărul acestora să ajungă la 7.000 până în anul 2011. InterAgro a angajat aproximativ 150 de oameni, iar la Pepsi activează, momentan, 70 de salariaţi, iar până în 2011, în fabrica de la Drag