Piata farmaceutica interna s-a cifrat in cel de-al doilea trimestru al anului acesta la 449,9 milioane de euro, in scadere cu 8,8% fata de perioada similara a lui 2008, deprecierea in volum fiind de 15,3%, pe fondul scaderii preturilor la medicamentele cu precriptie si al declinului vanzarilor la OTC-uri, a anuntat Cegedim. Exprimate in lei, rezultatele arata o crestere de 4,7%, pana la 1,88 de miliarde de lei.
“Valorile inregistrate in trimestrul al doilea sunt o rezultanta mai degraba a masurilor legislative – reducerea preturilor la medicamentele cu prescriptie medicala, decat a crizei (scaderea vanzarilor de produse farmaceutice eliberate fara reteta medicala - n. red.). In continuare insa, problemele vor persista din cauza asteptarilor de functionare neprofitabila a lantului de aprovizionare, cat si riscurilor de indisponibilitate la unele medicamente generice”, a explicat Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica.
Astfel, in perioada aprilie-iunie 2009, vanzarile la medicamentele cu prescriptie (Rx) au scazut cu 6,1%, pana la 326,1 milioane de euro, iar in volum cu 11,9%; pe segmentul OTC-urilor (medicamente eliberate fara prescriptie), scaderea in volum a fost aproape dubla, de 21,6%, valoarea vanzarilor cifrandu-se 69,7 milioane de euro, cu 14,9% mai putin comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. "Caderea mare a zilelor de tratament in OTC este corelata cu puterea de cumparare semnificativ afectata, conditii in care sustinerea publica pentru Rx devine cu atat mai importanta”, a comentat Craciun.
Pe canale de distributie, retailul, cu o cota de piata de 93,4%, a inregistrat o scadere a valorii de 7,8%, pana la 395,9 milioane de euro, deprecierea vanzarilor de medicamente prin spitale adancindu-se la -15,6%, echivalentul unei valori de 54 de milioa