Lipsa fabricilor certificate ecologic din ţară face ca România să vândă materia primă bio şi să o cumpere înapoi sub formă de alimente procesate. Obstacolele financiare nu-i descurajează pe fermierii din ţara noastră să practice în continuare agricultura „curată“, fără pesticide şi fără erbicide. CITEŞTE ŞI:
Artă şi decor cu murături
„În ciuda crizei economice şi a lipsei subvenţiilor europene, fermierii care practică agricultura ecologică în România perseverează şi cred în viitorul acestui tip de cultivare a pământului“, scrie Agenţia France Presse (AFP) într-un articol despre produsele bio obţinute în ţara noastră.
Agenţia de presă franceză dă exemplul lui Aurel Petruş, unul dintre cei mai mari cultivatori de cereale ecologice din România, care deţine 1.300 de hectare de teren în comuna Ştefan cel Mare, din judeţul Călăraşi, la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti.
El a început să-şi cultive pământurile în sistem ecologic cu nouă ani în urmă şi de atunci afacerea îi merge bine. Cu o cifră de afaceri de peste 500.000 de euro, obţine grâu, porumb, soia, plante medicinale, lucernă, toate cultivate „curat“, fără tratarea lor cu substanţe chimice de sinteză, cum ar fi pesticidele.
Cerealele, exportate în Germania şi în Austria
Cea mai mare parte din recoltele fermierului din Călăraşi este exportată în Germania sau în Austria, deoarece în România lipsesc unităţile de procesare certificate.
Într-un interviu pentru ziarul „Adevărul“, Aurel Petruş spunea că pentru dezvoltarea acestui segment în România, ce are căutare din ce în ce mai mare pe pieţele din Occident, statul român ar trebui să se arate mai interesat.
„Pentru agricultura ecologică, nivelul de susţinere din Uniunea Europeană este unul, iar la noi nu este niciunul“, spunea agricultorul. Subvenţiile insu