Cele trei persoane din Turda disponibilizate în urmă cu un an, a căror poveste a fost prezentată de EVZ în toamna trecută, şi-au găsit de lucru după nouă luni dezbateri. Sursa: MihaiSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Suzana Cristea, Ana Trif şi Aurel Tolan, „primii şomeri din România”, despre care „Evenimentul zilei” a scris, la începutul lunii noiembrie anu l trecut, şi-au găsit de lucru. Cei trei lucraseră, până în luna septembrie 2008, la o fabrică italiană de pantofi din Turda, care a intrat în faliment. Era primul faliment al crizei care lovea România, iar cei trei s-au numărat printre primii 120 de şomeri înre gis traţi în evidenţele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi Şomaj.
Poveştile lor sunt similare cu cele ale multor alte sute de mii de români obligaţi să trăiască dintrun ajutor de şomaj. După nouă luni dezbateri, ei au reuşit să se angajaze, în acelaşi domeniu. Lucrează la o fabrică a unui alt patron italian care a angajat în acest an 90 de persoane, dintre care 30 de şomeri. Ceva mai liniştiţi acum, cei trei mărturisesc că anul care a trecut a fost cel mai greu din viaţa lor.
„A trebuit să mă descurc”
Susana Cristea are 48 de ani. În urmă cu an era disponibilizată de la Toscano SRL, o mică fabrică de pantofi la care lucrase cinci ani. Era obligată a doua oară în viaţa ei să treacă pragul Agenţiei de Şomaj din Turda, loc în care nu mai vrea să calce vreodată.
„Am mai rămas şomeră în 1992, dar atunci erau alte vremuri. Toată lumea avea casă şi dintr-un salariu puteai trăi. Îţi ajungeau banii şi să mănânci şi să-ţi plăteşti întreţinerea”, spune ea.
După ce a fost dată afară de la Toscano, a stat acasă, şomeră, în prima jumătate a anului 2009. Nu primise decât o ofertă de loc de muncă: de la Agenţia de Şomaj. Dar de cât a fost plimbată pe la