La un an de la caderea Lehman Brothers, momentul zero al crizei mondiale, sectorul energetic si-a aratat din plin vulnerabilitatile, desi era cotat de catre analisti cu cele mai mari sanse de a rezista in contextul picajului general al economiei mondiale. Concedierea a mii de oameni, afaceri in scadere, consumul de energie, gaze si carburanti adus la minime imposibil de imaginat in urma cu cativa ani, finantari blocate, investitii puse in stand-by, toate se afla pe lista efectelor pe care criza le-a generat in energie.
-10% la gaze, energie si benzina
Consumul de energie, gaze si carburanti a inregistrat pentru prima data dupa ani intregi de crestere scaderi care la inceputul lui 2009 erau imposibil de anticipat.
In medie, in primele opt luni ale anului consumul de energie s-a redus cu 10%, cel de carburanti a scazut in medie cu circa 10%, iar cel de gaze a pierdut 25-30% in perioada ianuarie-august, Romania ajungand sa consume la fel de multe gaze naturale ca acum 20-30 de ani.
Daca in decembrie 2008 principalii jucatori din afacerile cu petrol mai aveau inca o doza de optimism, au fost necesare doar doua luni pentru ca fiecare companie sa realizeze magnitudinea schimbarii care avea loc. Astfel, in decembrie Dinu Patriciu, pe atunci inca CEO si actionar al grupului Rompetrol, credea ca in 2009 piata va creste cu 2-3% fata de avansul de 8% din 2008. Nu a fost singurul. Unii jucatori precum OMV Romania erau si mai optimisti si sperau la o crestere de 3-5% a vanzarilor, ritm de doua ori mai mic comparativ cu 2008.
In primele doua luni din 2009 lucrurile s-au schimbat total. Primii care au tras un semnal de alarma au fost rusii de la Lukoil, companie care a spus chiar ca piata s-ar putea contracta cu 10-20% si a avut dreptate. In urmatoarele luni, petrolistii spun ca situatia se va agrava si am putea vorbi de cresteri abia la sf