Beijingul, nemulţumit că americanii au crescut taxele vamale pentru unele produse "made in China"
Criza provoacă unde de şoc în relaţiile dintre doi giganţi ai economiei mondiale: China şi Statele Unite. Sub presiunea numărului de şomeri tot mai mare, ambele state, chiar dacă dependente unul de celălalt (Beijingul exportă cele mai multe produse în SUA, dar este, în acelaşi timp, şi cel mai mare finanţator al deficitului american), au trecut la măsuri protecţioniste. Ieri, China a reclamat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) creşterea taxelor vamale aplicată anvelopelor chinezeşti de către Statele Unite. Conflictul s-a declanşat la 1 septembrie, când administraţia Obama a decis mărirea cu 35% a taxelor vamale la importurile de anvelope, imediat după ce o măsură similară a fost aplicată tuburilor de oţel utilizate în industria petrolieră. Beijingul a reacţionat printr-o investigaţie antidumping asupra importurilor de piese auto şi de pui americani. "Interesele sunt divergente, fiecare parte suspectând-o pe cealaltă", precizează Russell Leigh Moses, analist politic de la Beijing, citat de Agerpres.
Interesele bilaterale versus şomajul din ţară
Deteriorarea subită a relaţiilor economice sino-americane este pusă de analişti pe seama presiunilor interne din SUA.
Căci decizia preşedintelui Obama are cel puţin sprijinul muncitorilor americani care s-au plâns de pierderea a 5.000 de locuri de muncă din industria anvelopelor ca urmare a importurilor chinezeşti.
Pe de altă parte, Beijingul ţine mult la exporturi, componentă esenţială a economiei sale, a căror scădere brutală din cauza crizei financiare internaţionale a provocat închiderea uzinelor şi şomaj masiv.
În ciuda evidentului blocaj al relaţiilor comerciale, cei doi giganţi ţin şi la legăturile lor bilaterale: Barack Obama a respins eventualitatea unui "război comercial",