Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, 41 de ani, priveşte cu optimism efectele coplăţii, care se va introduce de la 1 ianuarie anul viitor, deşi recunoaşte că medicii o resping şi momentul politic nu este favorabil „Aveţi aici reţeta şi regimul alimentar de urmat. Reveniţi pentru control peste o lună. Aveţi ataşat şi tichetul de sănătate. Mergeţi la casierie şi achitaţi... lei. Multă sănătate!“ „Vă mulţumesc, domnule doctor, la revedere!“
Mai citeşte şi:
Bazac: Ştiam despre ce se întâmpla la clinica Sabyc, dar nu aveam doveziBazac: Doar trei spitale din România sunt de nivel europeanIon Bazac despre tichetele de sănătate: trebuie ca peste 50% din populaţie să fie de acord
În curând, acesta ar putea să fie dialogul obişnuit dintre medic şi pacient în orice spital din România, în cazul în care vor fi introduse tichetele de sănătate. Acestea desemnează contribuţia personală a pacientului la plata serviciilor de sănătate, mai puţin pentru asistenţa de urgenţă.
Tichetul ar reprezenta o sumă de bani, probabil cel mult 600 de lei pe an, pe care pacientul o va plăti la unităţile sanitare. Ministrul Ion Bazac spune că acest sistem va elimina „plicul“ în câteva luni. Dar, oare, nu este prea optimist?
Ovidiu Nahoi
Ion M. Ioniţă
Ion M. Ioniţă: Domnule ministru, veţi introduce sistemul tichetelor de sănătate. Credeţi că acest sistem, plus noua grilă de salarizare pentru personalul medical, vor pune capăt fenomenului „plicului“ din spitale?
Ion Bazac : Am decis să aplicăm sistemul tichetelor de sănătate de la 1 ianuarie. Aceasta ar trebui să aducă anual cel puţin 350-400 de milioane de euro în plus, bani vor merge direct în bugetele spitalelor. Propunerea mea este ca 50 la sută să fie folosiţi ca fond de dezvoltare pentru spitale şi 50 la sută ca plăţi suplimentare pent