Marin şi Maria Florea, din Mioveni (Argeş), au fost printre primii români disponibilizaţi. În prezent, deşi au găsit temporar ceva de muncă, nu au scăpat de probleme. Sursa: Codrin Prisecaru
Cu şapte luni în urmă, acum aproape 200 de zile, „Evenimentul zilei” a intrat în casa familiei Florea din Mioveni (Argeş), ai cărei membri au fost printre primii disponibilizaţi, pe fondul problemelor financiare ale uneia dintre firmele subcontractate de Uzina Dacia. Renunţarea, din pricina crizei, la cele mai simple obiceiuri de zi cu zi ale familiei angrena, într-un efect de domino, alte probleme în sistemul economic.
Azi, în casa soţilor Florea, criza s-a cuibărit bine şi, în ciuda faptului că Marin a găsit, pentru moment, de muncă, incertitudinea zilei de mâine şi lipsurile încă îi mai afectează.
În urmă cu un an, EVZ dezvăluia, în cadrul campaniei „Români în criză”, şi povestea a trei dintre primii români disponibilizaţi. Susana Cristea, Ana Trif şi Aurel Tolan locuiesc în Turda şi până în septembrie 2008 lucrau la o fabrică de pantofi, care s-a închis. Acum s-au angajat la un nou „patron”. Şi au găsit puterea să vorbească despre greu tăţile din lunile de recesiune. EVZ vă prezintă o alt fel de cronică a primului an de criză în România.
NOSTALGICI DUPĂ EPOCA DE AUR
„Atunci nu s-a murit de foame. Acum se moare!”
Prin iulie, în casa lui Marin Florea, muncitor la unul dintre subcontractorii Uzinei Dacia, apăreau în sfârşit singurele veşti bune din ultimul an. Prima: fiul său a intrat la Facultatea de Chimie, la Bucureşti. A doua: Marin a găsit ceva de muncă, într-un final, după lungi căutări care l-au împins pe bărbatul de 50 de ani inclusiv spre mijloace de informare ce-i păreau atât de străine cândva, cum este internetul.
Cele două veşti bune erau poate primele semne că via