Călin Hera: „Realitatea televiziunilor şi a ziarelor e una, cea de pe teren alta”. Sursa: Zoltan Lorencz
E un truism. O şmecherie care ţine. Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu şi-a adus aminte că dosarele Revoluţiei şi cele ale mineriadelor au, încă, autori necunoscuţi. Au trecut 19-20 de ani, au murit sute de oameni şi totul e în ceaţă. Vorba lui Iliescu: nu ştim cine l-a ucis pe Kennedy, cum să aflăm cine au fost „teroriştii”?
Deci, subiectul e ofertant. Se poate broda pe el în campania electorală, în prag de aniversare/comemorare. Tot atunci se va împlini şi sorocul lui Brucan. Cei 20 de ani prorociţi de fostul ideolog comunist par, acum, optimism.
Prea mulţi români naivi se lasă prostiţi de promisiuni obraznice, îşi vând votul pentru valuta beremici sau pe bani peşin ori, pur şi simplu, ignoră alegerile conform principiului „oricine iese, tot aia e”. O categorie aparte e alcătuită din aceia care încă mai pun suflet, care mai cred în ceea ce spune la TV câte un personaj butucănos sau suav.
Spuneam, încă de la semnarea protocolului PDL-PSD, denumit pompos „Parteneriatul pentru România”, că acesta se va rupe fix înainte de alegerile prezidenţiale. Greu de anticipat era doar cum se va realiza acest lucru, fiindcă fiecare parte încearcă să câştige capital politic dintr-un eveniment din care nu pot ieşi pe plus amândoi partenerii (eventual, amândoi pe minus).
Tocmai ne aflăm în plină şaradă. Fiecare îl forţează pe celălalt să facă o greşeală astfel încât să-i poată fi pusă în cârcă responsabilitatea instabilităţii politice. Cum lucrurile se mişcau nemulţumitor (şi e criză de timp!), liderii PDL încearcă acum strategia ruperii de jos în sus.
Azi vom afla că majoritatea fililalelor PDL au rupt înţelegerile cu cele PSD, lovite de revelaţia că, de fapt, nu se prea înţele geau bine. O r