Fie că se petrec dimineaţa, în miezul zilei sau seara - cu lovire directă la casieră sau prin "învăluire" - atacurile armate au devenit felul principal de "mâncare" pentru infractori. Numai în 2009 au avut loc 16 jafuri armate, mii de tâlharii şi 54 de spargeri, toate date de indivizi mascaţi. Şi, dacă aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, casa de schimb sau de amanet nu este dotată cu sistem de alarmă şi camere video, atunci succesul hoţilor este garantat.
Urmează cercetările de rigoare şi punerea lor în libertate căci, potrivit instanţelor de judecată "aceştia nu reprezintă vreun pericol public". Şi, uite aşa, "încurajaţi" şi de foame şi de justiţia din România, infractorii au ieşit la rampă, astfel încât am ajuns să nu existe zi fără jafuri armate. Iar cazul de ieri, de la Călăraşi, când patru indivizi mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu pistoale şi săbii, au atacat personalul unui magazin de bijuterii şi al unei case de amanet, furând 8 kilograme de bijuterii, stă mărturie în acest sens.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Călăraşi, în jurul orei 13:00, bărbaţii au intrat în încăpere şi l-au lovit pe angajatul magazinului, somându-l să le dea banii şi bijuteriile aflate în incintă. Ulterior, la câteva secunde, dintr-o altă încăpere din spate a apărut administratorul casei de amanet, care a tras în cei patru indivizi cu o puşcă cu alice, rănindu-l pe unul dintre bărbaţi, care a scăpat pistolul din mână. Din primele cercetări şi din relatările martorilor, ale administratorului şi angajatului casei de amanet, atacatorii au fugit de la locul faptei cu un autoturism BMW cu numere de înmatriculare de Polonia. Poliţiştii au instituit imediat filtre rutiere pentru prinderea atacatorilor. Deşi, de multe ori, aceste jafuri armate par a fi comise la întâmplare şi pe nepusă masă, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Hoţii ochesc bine locul unde