Criza a blocat în ultimul an investiţii care cumulează 9,3 miliarde în România. Voestalpine, Pirelli, Immoeast, Mechel, Saint Gobain sunt doar câteva dintre marile corporaţii internaţionale care au îngheţat investiţiile.
Altele, precum Coca Cola, Adesgo, Leoni, Kraft au mutat fabrici în ţări precum Bulgaria sau Polonia. Pe lângă acestea, câţiva dintre afaceriştii români, precum Radu Georgescu sau Radu Timiş, şi-au transferat şi ei activităţile în Cipru deoarece în legislaţia românească nu există legea holdingului.
Investiţiile străine directe s-au înjumătăţit, ajungâng la doar 3 miliarde de euro. Câteva companii au găsit interesantă ţara noastră şi au anunţat deschiderea unor fabrici în România. Pepsi, Corus, Procter&Gamble, Holzindustrie au anunţat noi capacităţi în ţara noastră.
România, Bulgaria, Turcia şi Ucraina s-au bătut timp de nouă luni în 2008 pentru ca oţelăria Voestalpine să aterizeze într-una din ţările cu pricina. Aceasta urma să investească 5,5 miliarde de euro în construcţia unei oţelării la Marea Neagră. Specialiştii au declarat România favorită în cursa pentru atragerea investitorului austriac, mai ales că beneficia de un port capabil să primească mineraliere de peste 200.000 de tone.
Totul părea să meargă strună: compania îşi rezervase de la proprietari dreptul de a cumpăra cele 96 de hectare construcţiei de la Agigea. Producţia ar fi urmat să ajunge la 5 milioane de tone pe an. Criza, însă, a pus pe butuci proiectul, iar Voestalpine a amânat pe timp indefinit decizia deoarece sectorul siderurgic este unul dintre cele mai afectate, o dată cu scăderea cererii şi a preţurilor.
IMOBILIARE, PUSE PE STOP
Investiţiile în sectorul imobiliar au fost unele dintre cele mai afectate de evoluţia economiei mondiale. Pe de o parte companiile nu au mai beneficiat de finanţare di