După incendiul din 23 iulie, din cei 190 de mineri au mai rămas 80 care astăzi s-au întors la lucru, ceilalţi fiind trimişi la alte exploatări Pentru a stăvili incendiul declanşat pe 23 iulie 2009 în galeria de la Zegujani, minerii salvatori au ridicat două diguri la o distanţă de 1.000, respectiv 2.000 de metri de focar. La începutul lui septembrie, salvatorii au măsurat pentru prima dată concentraţia de oxigen şi monoxid de carbon, ca să se asigure că focul a fost stins. Pentru a realiza măsurătorile, salvatorii au dărâmat primul dig, ridicat la 2.000 de metri de focarul incendiului.
Au eliminat prima barieră
În urma cercetărilor făcute la faţa locului, conducerea Exploatării Miniere (EM) Motru a ajuns la concluzia că focul nu a fost lichidat, iar primul baraj trebuie să rămână pe poziţie până pe 23 septembrie, acesta fiind şi termenul indicat de specialişti pentru stingerea focului. „La primele măsurători s-a stabilit că atât concentraţia de oxigen, cât şi cea de monoxid de carbon sunt prea mari pentru ca incendiul să fie lichidat. Salvatorii au dărâmat atunci primul dig, urmând ca al doilea să fie dărâmat pe data de 23 septembrie. Până atunci, însă, muncitorii vor face ordine pe galerie”, a declarat Adrian Giurcău, director EM Motru.
Reluarea activităţii în galeria de la Zegujani nu se va întâmpla curând. Din cei 190 de ortaci care lucrau în mină la declanşarea incendiului au mai rămas în jur de 80.
Mutaţi la Lupoaia sau Ploştina
Ceilalţi au fost mutaţi la alte exploatări precum Lupoaia sau Ploştina. Cei rămaşi la Zegujani au început de astăzi munca, însă nu la extrasul cărbunelui, ci la curăţirea galeriei unde a avut loc incendiul. După 23 septembrie se aşteaptă sosirea unei echipe de inspectori de muncă şi a unei delegaţii din cadrul EM Motru, pentru a efectua o anchetă asupra motivelo