Credincioşii au prăznuit luni, 14 septembrie, cea mai veche sărbătoare creştină închinată cinstirii Crucii lui Iisus. Biserica Ortodoxă a rânduit praznicul Înălţării Sfintei Cruci pe 14 septembrie, dată la care cinstim două evenimente: aflarea crucii pe care a fost răstignit Iisus şi înălţarea ei solemnă. Cu acest prilej, preoţii din Ţara Făgăraşului au mers zilele trecute din casă în casă pentru a-i binecuvânta pe credincioşi şi pentru a le sfinţi locuinţele. Oamenii au fost stropiţi cu apă sfinţită, iar preoţii au rostit rugăciuni pentru ocrotirea caselor şi sănătatea celor care locuiesc în ele.
În aşteptarea preoţilor, gospodinele din Ţara Făgăraşului au muncit din greu zilele trecute pentru a-şi curăţa locuinţele. Femeile s-au pregătit, ca în fiecare an, pentru Ziua Crucii. ,,Semnul Sfintei Cruci este, cum bine ştim cu toţii, simbolul, emblema creştinătăţii. De aceea, sărbătoarea aceasta este o zi deosebită, o zi legată de post. Prin post ne amintim de jertfa Mântuitorului, însăşi crucea amintindu-ne de acest lucru. Aşa că noi petrecem această zi prin post aspru, chiar dacă este sărbătoare. De asemenea, cel puţin prin părţile noastre există şi tradiţia ca, de Ziua Crucii, să sfinţim şi casele credincioşilor pentru că acum se săvârşeşte sfinţirea apei cu care îi stropim pe oameni şi le sfinţim casele“, ne-a declarat preotul Marcel Greavu.
Şi pentru oameni a devenit deja o tradiţie să-l primească pe preot în casele lor. „E foarte bine să îl primeşti în casă pe preot. Pentru binele şi sporul casei, pentru sănătatea celor care locuiesc în ea. Trebuie să fim credincioşi“, „Eu m-am pregătit de câteva zile să-l primesc pe preotul nostru. Am făcut curăţenie în toată casa. E tare importantă sărbătoarea asta, când vine preotul şi ne sfinţeşte locuinţele. Îl primim în fiecare an“, ne-au declarat câţiva făgărăşeni.
În fiecare an, la 14 septembrie,