Chiar dacă, pe moment, alungă senzaţia de oboseală, consumul regulat de energizante afectează inima, ficatul şi metabolismul. Sursa: Arhiva EVZ
Le consumăm la volan, în timpul unui drum lung, în nopţile de dinaintea examenelor, la serviciu, când lucrăm peste program. În câteva minute, datorită băuturilor energizante senzaţia de oboseală dispare, iar mintea pare pregătită să funcţioneze la potenţialul maxim. Odată cu încărcarea bateriilor însă, introducem în organism substanţe nocive, ale căror efecte se simt în timp: metabolismul se dă peste cap, dinţii se cariază, apar palpitaţiile la inimă, mâinile tremură.
Nu le asociaţi cu alcool şi tutun
O doză de băutură energizantă are tot atâta cofeină cât o cafea, dar conţine în plus taurină, vitamine de sinteză, edulcoranţi, carbohidraţi. „Este vorba, practic, de o cafea chimică, ce ne dă energie pe moment, maximum o jumătate de oră, dar care ne epuizează organismul în timp”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, specialist în ali mentaţie.
Acesta vă sfătuieşte să nu vă faceţi un obicei din a bea astfel de energizante, întrucât conţin multe E-uri, care bulversează metabolismul. „Consumul zilnic de astfel de băuturi poate duce la derutarea senzorilor sistemului nervos central şi la confundarea senzaţiei de sete cu cea de foame”, subliniază Gheorghe Mencinicopschi.
Dacă sunt asociate cu alcool şi ţigări, băuturile energizante se transformă în adevărate „bombe toxice” pentru organism. „Substanţele cancerigene din tutun şi din alcool se combină cu ingredientele nocive din băuturile energizante, ceea ce face ca stresul la care este supus ficatul să fie maxim”, explică Mencinicopschi. În loc să lucreze doar la detoxifierea componentelor din energizante, ficatul e obligat să „cureţe” organismul şi de toxinle din ţigări şi din alcool.
Sunt mai bune fru