Treptat, printre perdele de fum şi dispute politice mai mult sau mai puţin relevante, începe să se întrevadă strategia electorală a preşedintelui Băsescu. Pare tot mai probabil ca şeful statului să candideze ca independent, nu numai pentru că îi interzice Constituţia să fie membru de partid, ci mai ales pentru că vrea să fie susţinut de o coaliţie naţională de partide, organizaţii şi personalităţi. Nu ne îndoim că PD-L va fi forţa politică dominantă a acestei alianţe, dar va fi la fel de important pentru preşedinte să poată demonstra că, după cinci ani în fruntea statului, este susţinut nu doar de un partid, ci de o coaliţie reprezentativă.
Constituirea unei coaliţii pro-Băsescu a început deja prin cooptarea unor lideri PSD din Moldova: Constantin Simirad, preşedintele CJ Iaşi, şi fostul preşedinte al PSD Botoşani, Constantin Conţac. Totodată, vicepreşedintele PD-L Ioan Oltean i-a invitat public în PD-L pe pesediştii marginalizaţi de Mircea Geoană, ca Vasile Dâncu, Ioan Rus sau Vasile Puşcaş, iar liderul liberal Crin Antonescu s-a plâns sâmbătă că PNL a pierdut în ultimele două săptămâni doi parlamentari, un senator din Botoşani şi un deputat din Iaşi. În sfârşit, chiar şi foştii duşmani neîmpăcaţi ai lui Traian Băsescu, cum ar fi PNȚCD, condus de Marian Miluţ şi Aurelian Pavelescu, vorbesc acum despre alianţe cu PD-L şi susţinerea actualului preşedinte pentru un al doilea mandat.
Desigur, noii susţinători a lui Traian Băsescu nu sunt personalităţi politice marcante: Constantin Simirad este un traseist notoriu, Constantin Conţac a fost trimis în judecată de DNA pentru operaţiuni financiare în situaţie de incompatibilitate, spălare de bani şi fals în declaraţii, iar PNȚCD nu contează pe scena politică. Grupul de la Cluj nu s-a pronunţat, dar cine-şi poate imagina că membrii săi îl vor vota pe cel care i-a marginalizat? Nu de mult, Ioan Rus îi trăgea un